Esnek çalışma hayatı içinde her şey yolunda mı?

Esnek çalışma hayatı içinde her şey yolunda mı?

16.11.2017

 

 

Hiç esnek çalışma hayalleri kurdunuz mu? Belirli saat ve mekan kavramı içinde yani bildiğimiz tanımı ile kurumsal hayatta çalışanların sık sık bu hayali kurduğunu biliyoruz. Günümüzde bir kuruma bağlı olarak da esnek çalışma imkanları sağlanabileceği gibi daha çok kendi adına çalışanlar, kendi işini yapanlar için esnek çalışmayı tercih ederler ve uygularlar.

İş ortamları, 24 saatlik küresel ekonomiye, yeni teknolojilere, ağır sanayideki düşüşe ve 'yaşamak için iş' kültürünün sona ermesine bağlı olarak değişiyor. Giderek artan bir şekilde çalışanlar ve işverenler esnek çalışmaya daha açık bir tutum sergiliyor ve uzmanlar bu çalışma şeklinin motivasyon ve kalıcılığın artırılması açısından da fayda sağlayabileceğini söylüyor.

İyi yönetilen esnek çalışma şekli kurumlara ve çalışanlara önemli faydalar sağlayabilir:

-          Artan iş tatmini: Mutlu çalışanların daha üretken olma olasılığı daha yüksektir.

-          Hasta olduğu halde işinin başında olma durumunun artması: İşe etkisinin azalmaması ve varlığını korumak adına çok ağır hasta olmadıkça insanlar çalışmaya devam eder. İş arkadaşlarına hastalık bulaştırma riski yoktur.

-          Yer ve maliyet tasarrufu: Çalışanlar dizüstü bilgisayarlarını ve cep telefonlarını kullanarak çalışabilirken, kuruluşlar önemli miktarda tasarruf edebilir.

-          Azaltılmış stres: Çalışanların başlangıç ve bitiş sürelerini veya çalışma günlerini değiştirmelerine izin verilmesi, çeşitli iş ve özel taahhütlerini dengelemelerini ve daha sonra verimliliği iyileştirebilecek daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamasına yardımcı olur.

-          Personel tutma: Esnek çalışma imkânı vererek, işverenler, değerli personel kadrolarını koruma şansını artırabilir.

 

Bununla birlikte, esnek çalışma için işveren açısından potansiyel dezavantajlar vardır:

-          Yönetim Etkileri: Esnek çalışma düzenlemelerine ayak uydurmak, ev personelini denetlemek, personelin evde güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak (örneğin, risk değerlendirmeleri) ve personelin iş yerinden izole edilmemesini sağlamak, ayarlanmış sisteme sahip olmaktan daha uzun sürebilir.

-          Ekstra personel: Yarı zamanlı personel istihdam ederek bir kuruluş, iş yükünü karşılamak için daha fazla kişi istihdam etmek zorunda kalabilir; böylece eğitim ve işe alım maliyetleri artabilir.

-          Kariyer gelişimi: Yarı zamanlı veya evden çalışan insanlar kariyer gelişimleri açısından dezavantajlı hissedebilir.

-          Vardiyalı çalışma: Gece geç saatlerde çalışma veya çalışma kalıplarını değiştirme bir kişinin vücut saatini bozabilir. Bu yorgunluğa ve verimliliği etkileyebilir.

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul