VR ile Yüksekte Çalışma Simülasyonu

VR ile Yüksekte Çalışma Simülasyonu

18.04.2018

 


Günümüzde iş kazaları gün geçtikçe artarak devam etmekte ve geleneksel eğitim modelleri bu konuda yetersiz kalmaktadır. YİSGÜM olarak alışılmış eğitim sisteminin iş kazalarını ve çalışan kayıplarını yeterince engelleyememesi sonucu, teknoloji ile eğitimi birleştirmeye karar verdik. Çözüm ortağımız Microsoft’tan aldığımız bilgiler doğrultusunda 1 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıkardığımız VR ile Yüksekte Çalışma simülasyonunun, öğrenmenin niteliğini artırmasını hedefledik. Bu simülasyon, çalışanların zarar görmeden, çalışma ortamlarındaki olası tehlikelerin sonuçlarını deneyimlemelerine, hissetmelerine ve öğrendikleri bilgileri daha fazla hatırlamalarına fırsat tanıyan VR eğitim modülüdür.

Sanal gerçeklik teknolojisi ile iş dallarına uygun olarak tasarlanan bu modül, gerçekliğe en yakın kurgu ile dizayn edilmiştir. Sanal gerçeklik gözlüğünün takılmasıyla ortamın birebir sunulması, deneyimi etki-tepki aksiyonuna dönüştürerek öğrenme duyularını açmaktadır.  

Çalışanlar; bu alanda iş güvenliği eğitiminden edinmiş olduğu bilgileri kullanarak senaryo içerisinde çeşitli seçimler yapmaya yönlendirilir. Bu eğitimle birlikte çalışanlar, tüm riskleri ve tehlikeli süreçleri verdikleri kararlar doğrultusunda yaşar. Gerçek yaşamda olduğu gibi düşme tehlikesini simülasyonun içerisinde korkuyla hisseder. Böylece, alması gereken önlemleri içselleştirerek gerçek hayatta ikinci bir şansın olmadığını kavrar. Aynı zamanda eğitimin sonunda çalışanlar, verdikleri tüm doğru ve yanlış kararların puan karşılığını öğrenme fırsatını yakalar.  

Bu eğitimin, hem çalışanlara hem de işverenlere büyük fayda sağlamasını amaçlıyoruz.  Çalışanlar, edindiği deneyim ve duyguyla daha uzun ve kalıcı şekilde verim alacak. İşveren de geleneksel bir eğitim planlaması için ayıracağı zamandan ve fiziksel koşullarından tasarruf edecek. Bu sayede çalışanlar, iş ortamında kurulacak 10m2’lik alanda bu etkili eğitimi alma fırsatını yakalayacak.

Modern Innova ile gerçekleştirdiğimiz bu proje ile bu alanda bir ilki yaşattığımızı ve iş güvenliğine katkıda bulunmak adına ciddi bir adım attığımızı düşünüyoruz. Katıldığımız sempozyumlar ve zirvelerde katılımcılara benzersiz bir eğitim deneyimi yaşatarak etkili geri bildirimler alıyoruz. Bu eğitimin yaygınlaşmasıyla çalışanları, iş güvenliği alanında bilinçlendirerek iş kazalarını en aza indirmeyi ve onlara güvenli bir çalışma ortamı yaratmayı planlıyoruz. 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul