İŞ STRESİNİ AZALTAN YÖNTEMLER

İŞ STRESİNİ AZALTAN YÖNTEMLER

24.06.2019

Ofis ve plaza çalışanlarının en büyük dertlerinden biridir; bütün mesaiyi kapalı bir alanda, masa başında geçirmek. Birçok personel bu gibi sebeplerden dolayı devamlı iş değiştirmekte ya da motivasyonu düşük bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Hiçbir çekiciliğe sahip olmayan bu tarz mesai saatleri, çalışan personeli “işe yabancılaşmasına” sebebiyet veriyor. Bütün gününü sıkıcı, aktivitesiz ve masa başında çalışarak geçirmek, mesai sonrasında içine girilen sosyal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Bu tarz çalışma ortamlarının iyileştirilmesinde de payın büyüğünü yöneticiler üstlenmelidirler.

Özellikle insan kaynakları çalışanlarının, kurumda beraber çalıştıkları personellerin mesai saatleri ve dışında sosyal bir yaşama sahip olmalarını sağlamaları gereklidir. Bu şekilde personel, mesai saatlerini daha verimli geçirir ve işe giderken daha istekli davranır.

İnsan kaynaklarının rolü sadece standart takip ve evrak işleri olmamalıdır. Bu personelin, işe girdikten sonra uzun bir süre o kurumda çalışıp, kurum kültürünü benimsemesi ve ondan sonra gelecek olanlara aktarması, şirketin geleceği için önemli bir konudur.

İnsan kaynakları çalışanlarının, kurum içi ve kurum dışında, personeller için sağlayabilecekleri motivasyon artırıcı ve sosyal etkinlikler şu şekilde olabilir;

 

·        Haftada bir Mobilite

o   Batı ülkelerinde gittikçe sıklaşan ve ülkemizde de şirketlerin yavaş yavaş geçtiği bu sistem, çalışan personelin işlerini istediği bir gün ofis yerine istediği bir ortamdan gerçekleştirmesini sağlıyor. Bu şekilde personel hem eğlenceli bir çalışma günü geçirmiş oluyor hem de ofis dışının verdiği özgürlük hissini almış oluyor.

 

·        Ofis İçi Aktiviteler

o   Çalışan personellerin, belirli aralıklar ile faydalanabilecekleri ve kendilerini mesai saatleri içerisinde stresten uzaklaştırmaları, verimli bir çalışma ortamı sağlar. Belirli günler faydalanabilecekleri masaj hizmeti veya ruhsal bir sıkıntı hissettikleri anda danışabilecekleri bir psikolog hizmeti, ofis ortamında çalışma verimini oldukça yükseltir.

o   Ofis ortamında personellerin kullanımına sürekli açık olan spor merkezi, konsol oyunları alanı ve cep sinema alanları da ofis içerisinde sosyal etkileşimi

oldukça yükseltecektir. Özellikle toplu bir şekilde yapılan yoga, pilates gibi aktiviteler hem masa başında çalışan personelin sağlığına iyi gelecektir hem de çalışma arkadaşları ile ekip olma duygusunu yaşamasını sağlayacaktır.

o   Doğum günü gibi özel günlerin unutulmadan, herkes için kutlanması ekip ruhunu geliştiren ve kısa bir sürede olsa iş stresinden uzaklaşmayı sağlayan aktivitelerden biridir.

 

 

·        Ofis Dışı Aktiviteler

o   Ofis dışarısında yapılacak etkinlikler, personellerin ailelerini de kapsayabilir. Belirli aralıklar yapılacak olan barbekü buluşmaları, sinema ve tiyatro günleri ve spor müsabakalarına katılımlar motivasyon artırmak adına önemli bir adım olacaktır.

o   Sosyal yardım projelerine katılım ve gönüllülük esasına dayanan aktiviteler, çalışanları birbirlerine daha da bağlarken, başka insanlar veya canlılar için de faydalı olunduğunun hissedilmesini sağlar.

o   Yurtdışı ve yurtiçindeki birkaç büyük şirketin uygulamaya koyduğu aktivitelerden biri de tiyatro oyunu düzenlemek. Ast-üst ilişkisi olmadan, rol almak isteyenlerin istedikleri rolde olabildikleri ve izleyicilere açık tiyatro oyunları, bütün çalışanların hiyerarşi olgusu olmadan da birbirleri ile çalışabileceklerini göstermektedir.

o   Ödül sistemi uygulaması birçok yerde uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu yöntem çalışanların birbirleri ile çekişmesine değil takım halinde verimli çalışmalarına olanak sağlayacak şartlarda olmalıdır. Örneğin; istenilen hedeflere ulaşıldığı taktirde çalışan personellere verilecek olan yurtiçi veya yurtdışı tatilleri de motivasyonu ve performansı artırıcı olabilmektedir.

o   Çalışanların hobilerine göre, onlara sağlanacak kurs, eğitim gibi öğretici aktiviteler, kişisel gelişimleri için oldukça fayda sağlamaktadır.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul