İş Sağlığı ve Güvenliği Hekim ve Uzmanı Olarak Kadının Yeri

İş Sağlığı ve Güvenliği Hekim ve Uzmanı Olarak Kadının Yeri

07.03.2018

 

Toplumda sağlıklı ve eğitimli bireylerin oluşmasında kadının payı çok önemlidir. Bu durum, aynı zamanda kadının da sosyal olarak sağlıklı ve eğitimli olmasını gerektirir.  Kadının sadece ev işleriyle yükümlü ve çocuk yetiştirmesi gereken birey olma algısı; ancak kadınların eğitim seviyelerini yükseltmesi, toplumsal üretim faaliyetlerine katılması ve farklı bakış açılarında başarılar göstermesi ile yıkılabilir.  

Bugün bu başarının en güzel örnekleri, özellikle erkek popülasyonunun baskın olduğu ve öyle olması gerektiği düşünülen sektörlerden biri olan İş Sağlığı ve Güvenliği alanında hekim veya uzman olarak çalışan kadınlardır.  

İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yayın yapan dergide yer alan röportaja göre; özellikle inşaat iş alanında, fiziksel gücün gerekmesi ve gece vardiyalarının bulunması nedeniyle kadınların çalışmasının zor olduğu düşünülmektedir. Ancak aynı zorluk, kariyerinin başında erkek uzmanlar ve hekimler için de geçerlidir. Tecrübe kazandıkça özellikle kadın için işlerin daha da kolaylaştığı söylenebilir.

·         Erkek popülasyonunun baskın olduğu sektörlerde bile kadınların annelik iç güdüsü ve insan sevgisinin birleştiği kadın uzman ve hekimlerin daha çok dikkate alındığı bilinmektedir. Kadın hekim ve uzmanlar bu özelliklerden dolayı eğitim verirken veya uyarılarda bulunurken, insanları daha çok ikna edebiliyor.

·         Erkek popülasyonunun baskın olduğu sektörlerde, hekim veya uzmanın kadın olması, iletişim çatışmalarını engelleyerek diyalogların daha seviyeli olması sağlar.

·         Kişisel gelişim olarak ortalamanın üstünde olan kadın hekim ve uzmanlar, başlangıç olarak zorlansalar da zamanla çalışanların sorunlarını daha çok paylaştıkları kişiler olmayı başarmaktadır.

Evlilik meselesinde ise evli kadınlar ayrı bir kategoriye konuluyor. Çünkü iş görüşmelerinde genellikle ilk soru “Evli misin ya da evlenmeyi düşünüyor musun?” oluyor. İşlerine olan konsantreleri, çalışma saatleri, çocuk durumu gibi faktörler baz alındığından dolayı soruya “Evet” yanıtını veren kadınlar “Hayır” diyen hemcinslerine göre daha az tercih ediliyor.  

Kadının İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olarak Hakları Nelerdir?

·         Bir kadın, gece vardiyalarında 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz. Gece vardiyasında çalışacak kadınların sağlık muayenesi işe başlamadan iş yeri hekimi tarafından yapılmalıdır. Gece vardiyasında çalışan kadınların evlerine bırakılma hakkı vardır.Hamile veya emziren kadınlar gece vardiyasında çalıştırılamaz.

·         Kadın çalışanların hamilelik ve emzirme dönemlerinde gerek anne gerekse bebeği korunmalıdır. Bu nedenle, kimyasal maddelerin yoğunlukla kullanıldığı iş yerlerinde gebe veya emziren kadınların kimyasallarla teması engellenmelidir. Hamile çalışanların, ani darbelere,  uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde çalıştırılmaları yasaktır. Hamile çalışanların iş ortamındaki gürültü seviyesinin, en düşük maruziyet etkin değeri olan 80 dB(A) yı geçmemesi sağlanır. Eğer gürültü seviyesi düşürülemiyorsa çalışanın yeri değiştirilir.

·         Doğum izni 16 haftadır. Anne adayları, doğumlarına 8 hafta kalınca ve doğumdan sonra 8 hafta yasal olarak ücretli izne ayrılır. Doğuma üç hafta kalana kadar isterlerse ve doktor raporu ile de onaylanırsa çalışmaya devam edebilirler. Kullanmadıkları beş haftayı ise, doğum sonrasına aktarabilirler.

·         Kadınlara bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını kadının kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

YİSGÜM olarak cinsiyet ayrımcılıklarına karşı, Kadın İş Sağlığı ve Güvenliği Hekim ve Uzmanlarını sektörde daha çok sayıda görmek için çabalayarak birlikte hayat kurtarmaya devam ediyoruz.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul