YILLIK İZİN HAKLARI NASIL DÜZENLENİR ?

YILLIK İZİN HAKLARI NASIL DÜZENLENİR ?

27.05.2019

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber çalışan bireylerin de yıllık izin hakları ve bu izinlerini nasıl verimli geçirebilecekleri hakkında soru işaretleri oluştu. Peki, yıllık izin süreleri ne kadar sürmekte ve bu süreçte ücretlendirmelerde bir değişiklik meydana geliyor mu?

Yıllık İzin Hakkı Ne Zaman Doğar?

İş kanununa göre; işçilerin hak edeceği senelik izin süreleri işçilerin aynı işverene ait bir veya birkaç iş yerinde sahip oldukları kıdem sürelerine göre belirlenmektedir. İşe giriş tarihi itibariyle deneme süresi dahil 1 yılı dolduran işçiler yıllık izin kullanmaya hak kazanırlar.

Yıllık İzin Süreleri Ne Kadar?

Yıllık izinlerin süreleri, çalışan personelin iş verene bağlı başka bir yerde veya aynı iş yerinde çalıştığı toplam süreye göre belirlenmektedir. Şöyle ki;

·         1 yıldan 5 yıla kadar çalışan personeller 14 günden,

·         5 yıldan 15 yıla kadar çalışan personellere 20 günden,

·         15 yıl ve daha fazla çalışan personellere 26 günden az yıllık izin hakkı verilemez.

 

Yer altı ortamlarında çalışan personellere aynı süreler geçerli olmakla beraber fazladan 4 gün ek izin yıllık izin verilmektedir.

Yıllık izinlerin kullanılma şekli de en son çıkan yasa ile netleştirilmiştir. Buna göre; parça parça halinde kullanılmak istenilen yıllık izinlerde en az bir kere 10 gün az olmamak şartı ile toplan yıllık süresi bölünebilmektedir. Örnek vermek gerekirse; toplam 14 gün yıllık izni olan bir personel, bu yıllık iznini 10+2+1+1 gün şeklinde kullanabilmektedir.

Bir diğer önemli not ise ulusal tatillerin ve bayram tatillerinin, yıllık izin sürelerinden düşürülememesidir. Yani, yıllık izin tarihlerinizin içine resmi tatil günleri de var ise o günler yıllık izninizin içerisinde sayılmamaktadır.

 

Mevsimlik İşçiye İzin Yok

Bir yıldan az süreli geçici veya mevsimlik işlerde ve kampanyalarda çalışan işçilerin, yıllık izin hakları bulunmamaktadır. İş başlangıcı mevsimlik olmasına rağmen sonradan kadrolu şekilde çalışmaya devam eden personellerin ise yıllık izin süreleri değerlendirilirken, geçici olarak bulundukları zaman hesaplamaya dahil edilmemektedir.

 

 

Yıllık İzinleri Nasıl Verimli Kullanabiliriz?

Yıllık izinler genelde bütün bir kış beklenen, üstüne onlarca plan ve programın yapıldığı ama başladığı gibi de hızlı bir şekilde biten bir zaman dilimidir. Bu yüzden kaliteli bir zaman planlaması yapılması çok önemlidir. Bütün bir çalışma döneminin stresini atıp dönmek, bir sonraki döneme daha motive olmanızı sağlayacaktır.

Kaliteli bir yıllık izin dönemi geçirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

·         Yıllık izin gününüzü bir süre öncesinden hesaplayın.

·         Yıllık izin günlerinizin içerisinde resmi tatil günü olup olmadığını da kontrol etmenizde fayda var.

·         Eğer şehir dışına çıkmayı planlıyorsanız, gideceğiniz tarih aralığında lokasyon araştırması yapın ve kalabalıklık durumunu kontrol edin.

·         Uçak, otobüs gibi ulaşım araçları kullanacaksanız, erken bilet rezervasyon imkanlarından faydalanın. Gideceğiniz il dışı tatillerinde hotel gibi konaklama tesislerinde kalacaksanız yine erken rezervasyon imkanlarını araştırmanız, daha düşük maliyetli bir tatil planı çıkarmanıza olanak tanıyacaktır.

·         Tatil süreniz boyunca günlük streslerinizden uzak olmanız ve kendinizi dinlemeniz, daha canlı ve motive bir şekilde işbaşı yapmanızı sağlayacaktır.

 

Kafanızı dinleyip, huzur bulacağınız bir tatil dileği ile…

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul