Ofislerde Yeni Trend: Uyku Odası

Ofislerde Yeni Trend: Uyku Odası

24.04.2018

 

Günümüzün büyük çoğunluğunu ofiste ve çalışma ortamlarında geçiriyoruz. 24 saatin yetmediği ve işlerin bir türlü yetişmediği bu zamanda uykuya vakit ayıramıyoruz. Ofis ortamındaki yoğun tempo ve stres ile birlikte eklenen uykusuzluk da çalışma verimini bir hayli düşürüyor.

Uyku ve iş verimliliği arasında yıllardır birçok çalışma sürdürülüyor. Örneğin, ABD’de Ulusal Uyku Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, ABD’deki çalışanların yarısından fazlasının yeterli uyuyamaması, günlük aktivitelerini ve iş verimliliklerini olumsuz etkiliyor. Bu bulgulara göre, çalışanların yaşadığı bu uyku bozukluğunun ABD’deki şirketlere yıllık maliyeti tam 63 milyar dolar!

Bu araştırmaları dikkate alarak iş verimliliğini artırmak isteyen bazı büyük şirketlerin ofislerinde uyku odaları yer alıyor. Bu şirketlerin başında ise Google, Uber, Nike, British Airvvays ve Cisco gibi ABD merkezli şirketler geliyor. Bu şirketler, çalışanlarının enerji toplayıp işlerine daha iyi odaklanmalarını sağlamak için mesai saatleri içerisinde uyumalarına izin veriyor. Çin’de çalışanlar için öğle uykusu, anayasal hak olarak kabul görülüyor. Öğle  tatillerinde çalışanlar bir saat kadar uyku odalarında dinlenebiliyor. Aynı zamanda Japonya’da neredeyse bütün şirketlerin uyku odaları var. Gün ortasında şekerleme yapan çalışanlar, konsantrasyonlarını toplayarak daha özgüvenli, istekli ve verimli çalışıyor.

Yemeksepeti’nin sekiz adet uyku odasıyla sunduğu iş verimini artırmaya yönelik “power-nap” konsepti, bu şirketlerin Türkiye’deki örneği kabul ediliyor. Çalışanlar bu odaları, günün her saati uyku molası için kullanabiliyor. Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın :”Gün içinde 15- 20 dakikalık ya da yarım saatlik uykuları fevkalade önemsiyoruz! Bu kısa kestirmelerin insana güç verdiğine inanıyoruz.” şeklinde Türkiye’de değişen ofis konseptine öncülük ediyor.

Birçok büyük şirketin ofislerinde uyku odalarına yer vermesinin hem çalışanlara hem de şirketlere sağladığı katkı, araştırmalarla kanıtlanmış. Global bir trend haline gelen bu uygulama, Yemeksepeti’nin örnek teşkil etmesiyle diğer şirketlere de yayılacak gibi gözüküyor. YİSGÜM olarak, çalışan sağlığını ve motivasyonunu ön planda tutan bu değişimi destekliyoruz.

 

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul