Kadınlara Eşit Fırsatlar Sunmanın 5 Stratejisi

Kadınlara Eşit Fırsatlar Sunmanın 5 Stratejisi

20.06.2018

Kadınlar, kariyer hayatlarının ilk günlerinden itibaren erkeklere nazaran arka planda kalıyor.  Araştırmalara göre, başlangıç seviyesinden yönetici pozisyonuna terfi ettirilen çalışanların sadece yüzde 18’ini kadınlar oluşturuyor. Bu oranın düşük olmasının ve kadınların bu denli geri planda kalmasının sebebini kimse kendine yüklemiyor ya da herkes birbirini suçluyor. Kadınların evlenmesiyle ev işi ve çocuk sorumluluğunun kadınlara yüklenmesi sebebiyle işine daha az vakit ayırabilmesi buna etki eden faktörler arasında olabilir mi? Ya da erkeklerin bazı iş alanlarında daha yetkin görülerek kadınlara cam tavan uygulanması da bir etki olabilir mi?

Araştırmalara göre, farklı bireylerden oluşan ekipler, farklı bakış açılarına sahip olmakla birlikte daha üretken ve çözüm odaklı çalışıyor. Bu yaklaşım da başarıyı ve yüksek kazancı beraberinde getiriyor. Son zamanlarda işletmeler de bunun bilincinde olup iş ortamındaki cinsiyet ayrımcılığına dair çözümler geliştirmeye başladı.

Şirketinizdeki kadın çalışanlara, erkek çalışanlarla eşit olabilecekleri fırsatlar sunmak ve kadınların yıpranma seviyelerini azaltarak onlara kariyerlerinde yükselme fırsatı vermek istiyorsanız aşağıdaki 5 stratejiyi dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

1-      Mesai saatleri içerisindeki aktiviteleri yoğunlaştırın: Mesai saatleri dışında düzenlenen etkinlikler ekibin kaynaşması, yeni projeler ve pozisyonlardan haberdar olma ve networking olarak güzel fırsatlardır. Fakat bu etkinliklere daha çok genç ve evli olmayan çalışanlar aktif katılım gösterir. Kadınların ev işi ve çocuk sorumluluğunun olması sebebiyle mesai saati sonrası evinde çocuğu ve eşiyle vakit geçirmek ister. Bu yüzden yeni projeler ve pozisyonlar hakkındaki gelişmeleri kaçırarak kariyer fırsatlarını kaybedebilir. Mesai saatleri içerisinde düzenlenecek bir öğle yemeği veya ofis içi etkinlik, çalışanlar arasındaki etkileşimi artırıp yeni fırsatlara yelken açacaktır.

2-      Kadın çalışanların üst yöneticilerle iletişimine fırsat tanıyın: Kadın çalışanlara ihtiyaç duydukları güveni ve zamanı verirseniz, şirket yöneticileriyle güçlü ilişki ve bağ kurmalarına yardımcı olabilirsiniz. Yöneticilerle öğle yemekleri düzenleyebilir, kadın çalışanlara söz hakkı tanıyabilir ve gelecek vaat eden kadın çalışanların kariyerlerinde yükselmelerine fırsat yaratabilirsiniz.

3-      Sponsorluk programı oluşturun: Kadına yönelik taciz, mobbing gibi durumların iş yaşamında artış göstermesi, sosyal medyada da birçok girişime konu oldu.  Böylece, erkekler de kadınlar ile iletişimden çekinmeye ve rehberlikte etmeyi kabul etmemeye başladı. Bu durumda kadınlar, yöneticilerden uzaklaşarak geri planda kaldı. Yöneticiler, resmi bir sponsorluk programı başlatarak, net ve açık kurallar çerçevesinde kadın çalışanlara rehberlik etmeye olumlu bakmayan erkek çalışanları, konu hakkında yardımcı olmaları için motive edebilir.

4-      Kadın çalışanlara hedefler belirleyin: Yüksek potansiyele sahip nitelikli çalışanlar için kariyer gelişimlerine destek olacak hedefler belirleyin. Örneğin 2018 yılında nitelikli iki kadın çalışana rehberlik edip, uzmanlık alanı dışında bir projeye getirilecek bir kadın çalışan tespit etmek ya da bir yemek planlamak.

5-      Esnek çalışma saatleri ayarlayın: Evli bir kadın çalışanın aile-çocuk-ev gibi sorumlulukları göz önünde bulundurularak çalışma düzeni ayarlanmalı. Acil durumlarda veya proje yetiştirileceği zaman home office çalışma fırsatının sunulması oldukça değerlidir. Çalışanı anlamalı, projenin son gün tarihini bilmeli ve çalışana kolaylık sağlanmalıdır.

YİSGÜM olarak fırsat eşitliğinden değil eşitlikten yanayız. Kadın çalışanlarımızın istihdamına ve gelişimine önem vererek onlara yeni fırsatlar ve kolaylıklar sunuyoruz.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul