İSG MALİYET DEĞİL, YATIRIMDIR!

İSG MALİYET DEĞİL, YATIRIMDIR!

17.06.2019

Bütün iş alanlarında yaşanılan iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir iş kazalarıdır. İş kazaları, genellikle çalışan personelin ve yöneticilerin ihmalleri ve tehlikeleri göz ardı etmeleri sonucu gelişmektedir. İş kazalarını önlemek için harcanan maliyet ise iş kazası oluşuktan sonra yapılan maliyetten çok daha düşüktür.

Antalya’da, 13 Haziran Perşembe günü meydana gelen hastane yangını, belki de iş sağlığı ve güvenliği kültürüne verilen önemi biraz olsun yansıtmaktadır. Hastane gibi çok önemli bir kurumda yaşanılan bu tarz bir iş kazası vatandaşları, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlenin daha sıkı bir şekilde alınması adına düşündürmüştür.

Hastanede bulunan klimaların, gaz değişimleri sırasında meydana gelen yangında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Normal şartlarda teknikerlerin yapması gereken klimalardaki gaz değişim işini, yetkisi olmayan bir personelin yapması ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen yangında, sadece iş alanında görevli personeller değil, hastanede bulunan birçok hastanın da can güvenlikleri tehlikeye girmiş oldu. Basit bir iş gibi görünse de sadece klima gazının değişimi sırasında yaşanılan bu olay, her personelin ve yöneticinin alması gereken eğitimler ile yaşanmadan önlenmiş olabilirdi.

İş kazalarının oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri de yukarıda bahsetmiş olduğumuz “ihmal” ve “bana bir şey olmaz” anlayışı. İş sağlığı ve güvenliği adına verilen eğitimler kadar, eğitimden sonra çalışan personellerin iş ortamlarında çalışma şekilleri ve davranışları da iş yeri yetkilileri ve yöneticiler tarafından izlenmelidir. Personeller ve yöneticiler, çalıştığı ortamda sadece kendilerinin olmadığını, birçok iş arkadaşının veya hastane, okul gibi kamuya açık alanlarda bulunan bireylerin de can güvenliğinin, ortamdaki sağlıklı çalışma koşullarına bağlı olduğu unutmamalıdır.

Ülkemizde ve dünyada iş kazalarını engellemek adına birçok olumlu adımlar atılmaktadır. Çıkartılan yasa ve kanunlar, sivil toplum kuruluşlarının ve işçi sendikalarının farkındalık çalışmaları ve iş kazalarının önlenmesi adına eğitim ve denetlemelere önem veren iş sahipleri sayesinde, iş kazaları oranları da yavaş yavaş düşmektedir.

Verilen eğitimlerin kalitesinin artması, sanal gerçeklik gibi “deneyim” tabanlı eğitimlerin hem daha düşük maliyetli hem de duygulara hitap ettiği için daha etkili olması iş kazalarının önlenmesi adına olumlu gelişmelerdir. İş sağlığı ve güvenliği farkındalığının oluşmasında en önemli pay yine de toplumun ve işverenlerin, daha bilinçli bir şekilde İSG kültürüne sahip olmalarıdır.

 

İş kazalarının hiç yaşanmadığı günlere…

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul