İŞ GÜVENLİĞİNDE TEKNOLOJİ

İŞ GÜVENLİĞİNDE TEKNOLOJİ

01.07.2019

Teknolojinin gelişmesi ile sadece ilgili sektörler değil, iş sağlığı ve güvenliği de teknolojiden faydalanmaktadır. Gelişen dijital uygulamalar ile çok daha kalıcı ve sağlıklı eğitimler verilebilmektedir. Verilen eğitimlerde kullanılan teknoloji, eğitimin çok daha kalıcı olmasını sağlamaktadır.

İş sağlığı ve güvenliğinin temeli eğitimdir. Verilen eğitimin kalitesi ne kadar yüksekse, çalışanın önlenebilir iş kazaları yaşama olasılığı da düşmektedir. Çalıştığı mesai saatlerinde işçi, aldığı eğitimi göz önüne alarak hareket eder ve gerekiyorsa iş arkadaşlarını da uyarabilir.

 

Sanal Gerçeklik ile Kazalar Azalıyor

İş sağlığı ve güvenliği eğitimini sanal gerçeklik ile İSG uzmanları gözetiminde alan işçilerde, iş kazası yaşanma oranı düşüş göstermektedir.

 

Deneyim Daha Etkili

Çalışan, bir iş kazasının sonucunu yaşamadan tam olarak anlamamaktadır. Bu yüzden mesai sırasında dikkatsiz davranışlar gösterebilir ve geri dönüşü olmayan sonuçları yaşayabilir.

 İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan sanal gerçeklik tabanlı eğitimler; çalışan işçinin, çalıştığı bölüm/makine/sektöre göre değişiklik gösterir. İşçi kendi alanı ve kullandığı otomasyona göre eğitim alırken, başına gelebilecek iş kazalarını da sanal gerçeklik aracılığı ile deneyimler. Sanal gerçeklik ile verilen iş sağlığı güvenliği eğitimleri duygulara ve hislere hitap eder. Herhangi bir dikkatsizliği sonucu neler yaşayacağını, ne çeşit zarar alacağını bilen işçi, çalışma süresi boyunca dikkatli ve bilinçli bir şekilde çalışır.

 

Süre ve Maliyet Avantajı

Yüzlerce çalışanı olan bir işletme, iş sağlığı ve güvenliği eğitimini sağlamak için belli bir bütçe ayırmakta. Eğitimin uygulamalı mı yoksa teorik olarak mı verileceğine göre harcanan zaman ve ayrılan bütçe, sanal gerçeklik tabanlı verilen eğitimler ile oldukça aza inmektedir.

 

Kişisel Değerlendirme İmkanı

Sanal gerçeklik ile iş sağlığı eğitimleri, her işçi ile ayrı ayrı ilgilenme şansı da tanır. Herkesin eksiğine göre veya çalışma alanlarına göre ayarlanan eğitim modülleri, daha sonrasında raporlanacağı için daha net ve doğru bir analiz imkanı sunar. Eğitim sonrasında yöneticiler ve İSG uzmanları, bireysel olarak raporları değerlendirme şansına sahip olurlar ve işçiye geri dönüşü daha sağlıklı yaparlar.

İşçi, eğitimin başından sonuna kadar geçen sürede, yapılan ihmallerin, dikkatsizliğin ve hataların ne gibi durumlara yol açacağını bilerek çalışacaktır.

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul