İş Güvenliğinde Kişisel Koruyucu Donanımlar

İş Güvenliğinde Kişisel Koruyucu Donanımlar

14.08.2018

İş kazalarının her geçen gün arttığı şu dönemde, kişisel koruyucu donanımları bilmek ve önemini kavramak gerekir. Peki, nedir bu “Kişisel Koruyucu Donanımlar?

Aslında herkesin bildiği, iş yerlerinde kullanılan çeşitli baret, gözlük, ayakkabı ve eldivenlerin tümü, kişisel koruyucu donanımları oluşturmaktadır. Basit gibi görünse de, her biri çalışma ortamı çerçevesinde değişiklik gösterebilmekte ve olası iş kazalarına karşı büyük oranda koruma sağlamaktadır. Kişisel emniyetin korunmasında etkili olan bu araç ve türlerini şu şekilde sıralayabilir;

Baretler

Çalışan güvenliği açısından son derece önemli olan baretler, yukarıdan gelebilecek olan darbelere karşı sizi korumakla kalmaz; aynı zamanda olumsuz hava şartlarına karşı da (sıcak-soğuk ya da yağmur gibi) koruma sağlar. Ayrıca +50 dereceye kadar sıcaklıktan koruma özelliği de bulunan baretler, UV ışınlarının ve elektrik çarpmalarının da önüne geçer. Baretlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Örneğin, kişiye ve çalışma ortamına özel sıcaktan korunmak için havalandırma delikli modelleriyle birlikte, yağmur kanalı ve ter bantı özellikleri bulunan baretler de mevcuttur. Kullanım alanlarına göre değişiklik gösteren kulaklıklı ya da lambalı baretler de düşünülerek tasarlanmış korunma araçlarıdır. Genel kullanım amaçlı iş güvenliği baretleri, EN 397 standardına uygun olmalıdır.

Gözlük

İş güvenliği gözlükleri tozdan, buhardan, göze batabilecek çeşitli parçalar ve kıvılcımlardan korunmak için tasarlanmıştır. Genel olarak çeşitleri şöyle sıralanabilir,

-       Çapak gözlüğü

-       Buğulanmaz iş güvenlik gözlüğü

-       Ergonomik iş güvenlik gözlüğü

-       Google tipi iş güvenlik gözlüğü

-       Kaynak maskesi/gözlüğü

-       Göz duşu

 

Kulaklık ve Tıkaç

Bazı iş yerlerinin yüksek gürültülü olması sebebiyle çalışanlar uzun saatler bu gürültüye maruz kalabilmektedir.  Bu durumda, kişilerin işitme duyusu ciddi bir şekilde zarar görür. İşitme kaybı gibi etkilerden korunmak için kulaklık ve tıkaç kullanmak son derece önemlidir. Ayrıca kulaklıklar, çalışma ortamına göre standart ya da barete takılabilen olmak üzere 2 farklı şekilde temin edilebilmektedir.

Maske

Boya veya zararlı buhar yayan kimyasallar kullanılırken, maske mutlaka takılmalıdır. Öte yandan oksijeni yetersiz ortamlarda maskeler kesinlikle kullanılmamalıdır; ortamın oksijen seviyesi minimum  %19.5 seviyelerinde olmalıdır.  Genel olarak maskeler, havayı temizleyen ve temiz hava sağlayan sistemler olmak üzere ikiye ayrılır. Çeşitleri ise şu şekildedir;

 

-       Toz maskesi

-       Karbon filtreli maske

-       Yarım yüz gaz maskesi

-       Tam yüz gaz maskesi

 

Eldivenler

 

Çalışırken elleri keskin kenarlar, yüksek sıcaklık veya zararlı kimyasallardan korumak son derece önemlidir. Yapılan işe ve çalışma ortamına göre çeşitli türleri bulunan eldivenler şu şekilde sıralanmaktadır;

 

-          Dikişli eldivenler: Bu tip eldivenler, su geçirmezlik, yağdan ve ısıdan korunma özelliklerine sahiptir. Keskin malzemeler için farklı deri ve dikişi bulunan modelleri de mevcuttur.

-          Örgülü eldivenler: Özellikle cam ve otomobil endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Avuç içi ve parmakları lateks ile kaplı örgü eldivenler nemli, kuru ya da kaygan, ağır, aşındırıcı, hafif keskin malzemelerle çalışılması durumuna uygundur.

-          Kimyasal dayanımlı eldivenler: Kimyasal tehlikelere karşı koruma sağlar.

-          Kaynakçı eldiveni: Materyal ve bileklik kısmı deri malzemeden yapılmıştır.

-          Bileklik: Para-Aramid denilen özel bir malzemeden yapılmıştır, kesilmelere karşı dayanıklıdır.

 

Ayakkabılar

Ayakkabılar, yapılacak işin uygunluğuna göre çeşitlilik gösterir. Örneğin, inşaat yerlerinde genellikle kaymaz lastik çizmeler kullanılmalıdır. Bu tip çizmeler, olumsuz hava şartlarına karşı kişiyi koruduğu gibi kaymaz tabanlı oluşu, yüksekte çalışanlar açısından son derece kurtarıcı bir seçimdir.


Son olarak hijyenik olmaya özen göstermek sağlığınızı büyük oranda etkileyecektir. İş kıyafetleriyle dışarıda dolaşmamak, evinize girip çıkmamak gibi dikkat edilmesi gereken unsurlar, sizi ve çevrenizdekileri olası zehirlenmelere ve hastalıklara karşı koruyacaktır. Özetle çalıştığınız ortama uygun giyinmek son derece önemlidir. YİSGÜM olarak önceliği çalışanlarımızın sağlığına vererek, iş yerinde koruyucu donanımların kullanımına dair eğitimler ve hatırlatıcılarımızla özen gösteriyoruz.

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul