Güneş Çarpmalarının Önüne Geçin

Güneş Çarpmalarının Önüne Geçin

26.06.2018

Yazın hava sıcaklıklarının artması ve güneşte uzun süre kalınması sonucu çeşitli rahatsızlıklar ve şikayetler de artış gösteriyor. Bu rahatsızlıklardan birisi: Güneş Çarpması. Ciddi önlem alınması gereken güneş çarpması, terleme ve soluk almanın tam olarak gerçekleşemediği durumlarda sodyum ve klor kaybı sonucu görülür. 

Güneş çarpması, en çok güneşin altında uzun süre çalışanları, yaşlıları, hamileleri, çocukları, diyabet, tansiyon ve kalp hastalıkları olanları etkiler. Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sersemlik, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. Hastanın bilincinde kapanma ve görüş bozukluğu gibi durumlarda, zaman kaybetmeden tıbbi bakım sağlanmalıdır. Bu dönemde acil tedavi edilmezse kalıcı nörolojik sorunlara ve hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Güneş Çarpmasının Tedavisi

Öncelikle hastanın kıyafetleri gevşetilmeli, vücut sıcaklığını düşürmek için soğuk su veya duş uygulanmalıdır. Ardından kişinin kasık, boyun ve koltuk altlarına soğuk su ile ıslatılmış bez konulmalıdır.
Kişinin bilinci açıksa sıvı alımının sağlanması, bilinç kapalı ise kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi, takip ve tedavi amaçlı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir. 

Güneş Çarpmasından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

·         Mecbur kalmadıkça güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde 11.00-15.00 arası dışarıya çıkılmamalı ve aşırı sıcak günlerde çalışanlara idari izin verilmelidir.

·         İşyeri önünde açık dinlenme alanları varsa bu alanlarda serin yerler, su havuzları, fıskiyeler oluşturulmalıdır.

·         Sık dinlenmeler veya mesai saatlerinin esnekleştirilmesi, çalışanların hem daha rahat hem de daha verimli çalışmasını sağlayacağı gibi sıcak havanın olumsuz etkilerini de azaltmaktadır.

·         Terletmeyen ince, açık renkli, pamuklu-keten ve bol giysiler tercih edilmelidir.

·         Mutlaka güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır.

·         Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu kremler sürülmelidir.

·         Alkol ve kafein vücut ısısını ayarlayan mekanizmayı olumsuz etkilediğinden akşam saatleri dışında tüketmekten kaçınılmalıdır.

·         Susamayı beklemeden, günde en az 2,5-3 lt sıvı (ayran, soda, su vb.) tüketilmelidir.

·         Vücut, ağır yemekleri sindirirken uğraşırken ısı mekanizmasını ayarlamakta zorlanır. Bu yüzden meyve ve sebze gibi hafif yiyeceklerin tüketimi artırılmalıdır.

·         Fırsat buldukça ılık duş alınmalıdır.

·         Güneşin altında yapılan egzersizlerden kaçınılmalıdır.

YİSGÜM olarak, yazın çalışma koşullarında iyileştirmeler yapılmasını sağlayarak çalışanların dinlenmesini ve uygun saatlerde çalışmalarını sağlıyoruz.

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul