Erteleme alışkanlığından kurtulmak için neler yapılabilir?

Erteleme alışkanlığından kurtulmak için neler yapılabilir?

01.02.2019

 

Ertelemek sadece günümüzün problemi değil, insanlar yüzyıllardır sürekli ertelediler. ‘Önce şunu bitireyim, sonra ona bakarım.’ , ‘Bugün hiç canım istemiyor.’ ‘Buna sakin kafayla bakmak gerek.’ Gibi pek çok sebep / bahane ile sürekli ertelediğimiz işler aslında bize çok zarar veriyor. Bir yandan üst üste binmiş, birikmiş işler ile boğulma noktasına geldiğimiz günler yaşarken, diğer yandan aslında ötelediğimizi sandığımız işler aklımızın derinliklerinde kalıyor ve zihinsel olarak daha yorgun hissetmemize sebep oluyor.

Araştırmalar sonucu erteleme ile başa çıkmanın 2 yolu olduğu ortaya çıktı.

 

-          Şimdiki kendini gelecekteki kendini umursamaya ikna et

-          Daha az rahatsız hissetmek için ertelediklerini yap

 

peki eylem olarak neler yapabiliriz? Aşağıda birkaç madde de önerilerimizi paylaşıyoruz. Umarız bir başlangıç yapmanıza vesile olur 😊

1-      Yapmak için doğru zamanı beklemeyin, ilk adımı hemen atın, başlayın!

Erteleme alışkanlığı olan insanların en büyük bahanesi budur, doğru zamanı bekliyorum. Buna devam ederseniz o doğru zaman hiç gelmeyecek ve o işi / işleri yapamayacaksanız. Belki de kaybettiğiniz zaman size başka kayıplar olacak geri dönecek. Bu nedenle doğru zamanı siz yaratın, zamanı siz yönetin.

 

2-      Yanlışa karşı doğru olanı yapın!

Ertelememizin altında yatan sebeplerden biri de olumsuz duygular. Peki ya erteleme nedeni olan olumsuz duyguları çalışırken yönetebilirsek ne olur? Davranışsal iktisatçı Dan Ariely bu yönteme ödül ikamesi diyor. Ariely’ye göre insanlar gelecekte başlarına gelecekleri umursarlar, gelecek hakkında düşünmek çıkarlarımıza uysa da bizi bugün iyi hissettiren şeye odaklarınız, bu da gelecekte bize faydası olsa da bugün nahoş gelen şeyleri yapmayı zorlaştırır. Bu nedenle bugün yapmaktan keyif aldığınız şeyleri, keyif almadığınız şeyleri yapmanın ödülü olarak konumlandırmayı deneyebilirsiniz.

 

3-      Yardım isteyin!

Sürekli ertelediğiniz, başlayamadığınız bir iş için bir arkadaşınızdan başlamanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Başka birinin işinize yatırım yapması, onu bitirmeniz için güçlü bir motivasyon sebebi olabilir. Bunu özellikle stresli olduğunuzda deneyebilirsiniz. Araştırmalara göre stres durumunu benzer duygulara sahip biriyle konuşmak duygunun hafiflemesini sağlıyormuş.

 

4-      Yapılacaklar listenizi ve bitirme tarihlerinizi düzenli olarak güncelleyin!

Başarıya giden yol plan yapmaktan ve bu plana uymaktan geçer. Erteleme alışkanlığından kurtulmak için doğru plan yapmayı kendinize öğretmelisiniz. Doğru plan yapmak çok önemli; kendinize haddinden fazla iş yüklememelisiniz. Böyle olduğunda o bitmeyen işler motivasyonunuzu bozacak ve plan yapma alışkanlığı kazanmanızı engelleyecektir. İhtiyacınız olduğunda yardım almalı ve planlı yaşamanın size ne kadar çok şey kazandıracağı konusunda kendinizi motive etmelisiniz.

 

5-      Kendinizi affedin!

Araştırmalara göre geçmişte ertelediğiniz işler ile ilgili kendinizi affettiğinize inanmanın o işle ilgili olumsuz duyguları aşmanıza yardımcı olabiliyor. Bu da yeni bir başlangıç için oldukça önemli, gelecekteki işlere daha pozitif yaklaşıyorsunuz. Erteleme konusunda kendimizi affettikten sonra daha az erteleme ile karşılaşmamız olası hale geliyor.

 

“Başarı bir gecede kazanılmaz. Parça parça gelir; bugün biraz alırsın, yarın biraz daha… Tümünü elde edene kadar her gün biraz… Ertelediğin gün ise o gün alacağın başarıyı kaybedersin.”

– Israelmore Ayivor

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul