Çalışan Mutluluğu Neden Önemlidir?

Çalışan Mutluluğu Neden Önemlidir?

18.12.2017

Çalışan insanların mutlu oldukları zaman %12 daha verimli ve üretken çalıştıkları araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Çalışanların mutluluğu ile işe olan konsantresi ve bağlılığı arasında pozitif korelasyon vardır. Bu yüzden başarılı şirketler, çalışanların motivasyonunu yüksek tutmanın ticari başarıyı etkilediklerini bildiği için bu alanda iyileştirme stratejilerini kurumsal hedeflerinden biri haline getirmişlerdir.

İnsan kaynakları yöneticilerinin en büyük sorumluluğu doğru işgücünü sağlamaktır. Fakat günümüzde işgücünü istihdam etmenin yanı sıra yetenekli çalışanları kuruma bağlı tutmak da bir başka sorumluluğu arasındadır. Farklı teklifler, bonuslar, maddi paketler ve gelişime dayalı eğitimler gibi uzun soluklu hesap yapan yöneticiler, çalışanların kendilerini özel ve güçlü hissetmelerini sağlamak için çalışıyorlar. Ardından, yıl içerisinde ve yıl sonunda yapılan performans ölçümleri ile çalışanlardan aldıkları geri bildirimler ile kurum içerisinde iyileştirme ve düzenlemeler yapıyorlar.

Mutlu çalışan ve çalışma ortamı için ne yapmalı?

1-      Onlara minnettar olduğunuzu gösterin = Çalışanlarınıza eşit davranarak memnuniyetinizi gösterin ve kimi zaman da pekiştireçler vererek onların motivasyonunu artırın. İşlerini keyifle yaptıklarını göreceksiniz.

2-      Baskı yapmayın = Alt-üst ilişkisinin olmadığı veya yoğun hissettirilmediği şirketlerde çalışanlar kendilerini daha güvende hissederler. Bu durum da çalışanların kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini, daha girişken ve cesur olmalarını sağlar. Böylece gelişim odaklı çalışarak geri bildirimlerde bulunurken rahat hissederler.

3-      Rahat bir çalışma ortamı yaratın = Çalışanlar evde olduklarından çok iş yerinde vakit geçirirler. Bu yüzden güven, dürüstlük, tutarlılık ve özgürlük isterler. Çalışanların masalarını kişiselleştirmelerine izin verin. Bu, çalışanlara daha samimi geldiğinden ofisi benimsemelerinde ve duygu bağı oluşmasında katkı sağlayacaktır.

4-      Başarıları takdir edin ve ödüllendirin = Basit bir teşekkür/tebrik e-postası, küçük bir hediye veya hafta sonunun nasıl geçtiğine dair sohbetler, sizin çalışanlarınızı düşündüğünüzü gösterecek ve onları mutlu edecektir.

5-      Çalışanlarınızın sosyalleşmesi için fırsat tanıyın = Çalışanlarınızın ofis dışında da vakit geçirmesine olanak tanıyın. Yıl içerisinde kutlanan özel günler, düzenlenen yemekler ve aktiviteler çalışanlarınızın iş temposundan çıkmalarına ve birbirlerini daha iyi tanımalarına fırsat tanıyacaktır.

6-      Fikirlerini dinleyin = Farklı fikirleri dinleyin ve bunu gösterin. Uygulamaya konulan fikirlerin çalışanlarınızda büyük bir motivasyon yaratacağını unutmayın.

7-      Daha fazla yetki verip daha az kontrol edin = Çalışanlar yetkinlikleri arttıkça kendi karar verme yetkileri gelişir. Sık kontrol güvensizlik oluşturur, çalışanlarınıza güvenerek yapacağınız aralıklı kontroller ve yönlendirmeler, çalışanlarınızı daha mutlu edecektir.

8-      Esnek çalışma saatleri verimliliği artırır = Çalışanlar, özellikle genç kuşak katı kurallardan çok hoşlanmıyor. Kimi zaman esnek çalışma saatleri aldıkları maaştan daha etkili olabiliyor. Esnek çalışma saatleri çerçevesinde katı kuralların uygulanmadığı çalışma ortamı, verimliliği de artırmaktadır. Bulut bilişimin istenilen bilgiye kolay ulaşım imkanı sağlaması, esnek çalışma ve ortamı sunmanızı kolaylaşacaktır.

9-      Ücretlendirmede ihtiyaca odaklanın = Çoğu firma tarafından öngörülen maaş + performansa göre prim sistemi denkleminden ziyade, temel ihtiyaçlar olan yiyecek, sağlık ve çocuklarının eğitimini sağlayabilecek bir maaş garantisi çalışanlara çok daha cazip gelmektedir. İşverenlerin çalışanlarındaki geçim kaygısını yok ettikten sonra, toplamda şirketin finansal gücünü ve rekabet avantajını yok etmeyecek seviyelerde performansa dayalı prim vermesi gerektiği tavsiye ediliyor. Bu sayede çalışan sadakati ve mutluluğu artarak çalışan performansı da yükseliyor.

İş dünyası, insan üzerine kurgulanmış bir dünyadır. Kendini iyi ve güvende hisseden biri, keyifli bir şekilde çalışarak performansının üzerine çıkacaktır. Bunlar zinciri oluşturan temel halkalardır.

Çalışan mutluluğu = Verim = Kuruma Bağlılık = Aidiyet = Motivasyon = KAR

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul