FORKLİFT KULLANIMINDA SANAL GERÇEKLİK EĞİTİMLERİ

FORKLİFT KULLANIMINDA SANAL GERÇEKLİK EĞİTİMLERİ

22.10.2019

 

Bazen komik videolara konu olsa da forklift, genel olarak ciddi iş kazaları haberlerinde görülür. İş sahasındaki herhangi ağır bir nesnenin belirli bir hız ve konfor alanında, bir alandan diğer alana taşınmasına yardımcı olan forklift, elbette ki tek başına bir kazaya sebebiyet vermiyor. Aracı kullanan ve etrafındaki personelin de büyük ihmalleri sonucu oluşuyor bu iş kazaları.

 

Resmi kurumlara gelen bildiriler üzerine, yılda ortalama 5 bine yakın forklift kazası yaşandığı belirlenmiştir. İş güvenliği için gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alınmaması, çalışan personelin dikkatsiz davranışları ve araca yüklenen kapasitesinden fazla yük, iş kazalarının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

 

Forkliftlerin neden olduğu en bilinen tehlikeler ;

  • Aşırı yükleme
  • Riskli, düzensiz istif
  • Hız yapma
  • Çatallar havada sürüş
  • Yetkisiz kişilerin kullanması
  • Eğitimsiz forklift operatörleri
  • İnsan taşıma
  • Yayalar ile aynı ortamda çalışma
  • Görüş alanı dışında kalan bölgeler
  • Bozuk zemin
  • Arızalı forkliftler

Forklift Kullanılan İş Sahalarında Sanal Gerçeklik Eğitimi

Forklift kullanımı dışarıdan kolay bir olaymış gibi gözükse de operatörlük yapacak personelin iyi bir iş ve güvenlik eğitimi almış olması gerekmektedir. Çünkü, forklift kullanırken kendi can güvenliği ile beraber aynı ortamda çalıştığı diğer iş arkadaşlarının da can güvenliğini düşünmelidir. Verilen bütün iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri gibi bu eğitimin de deneyim ve uygulamaya dayanması, operatör için daha akılda kalıcı ve uygulayıcı olacaktır.

Sanal gerçeklik tabanlı bir eğitimde forklift operatörü, eğitim sırasında daha araca oturmadan giyeceği iş elbisesini seçmekte ve yanlış seçtiği taktirde uyarı almaktadır.

Forklift operatörlerinin ve aynı ortamda çalışan personelin yaptığı en büyük hatalardan biri de aynı güzergahları kullanmaya çalışmaları ve bunun sonucunda forkliftin, personele çarpması sonucu oluşan iş kazalarıdır. VR eğitimi sayesinde operatör ve personel, çalışma sahasında hangi güzergahları takip edeceklerini ve forkliftin çevresinde dikkatli olacaklarını deneyimleyerek öğrenirler.

Forklift kullanan operatör, VR eğitimi sayesinde aracı kullanırken çevre kontrolü gerçekleştirmeyi, geri geri gelirken aynaları kullanması gerektiğini, manevra yaparken etrafındaki çalışma arkadaşlarını kontrol etmesini, araca gereğinden ağır bir yük yüklememeyi, aynı zamanda forkliftin ucunu gereğinden fazla kaldırmaması gerektiğini deneyimleyerek öğrenir.

Uygulamalı Deneyimin Avantajları

Sanal gerçeklik ile verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri sayesinde çalışan personel, iş sahası içerisinde görevleri ne olursa olsun, yaptıkları işlerin gerektirdiği önlem ve tedbirleri almayı deneyimleyerek öğrenirler. Yaşama olasılıkları oldukları iş kazalarını yaşamaları durumunda ne gibi durumlar ile karşılaşabileceklerini, VR eğitimi sayesinde önceden görürler ve bu durumu göz önüne alarak daha dikkatli çalışma gerçekleştirirler.

Duygu ve hislere odaklanan VR eğitimleri ile eğitim alan personel, teorik eğitime göre çok daha kaliteli ve anlamlı bir eğitim almış olurlar.

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul