Yüksekte Çalışmaya Hazır Mısınız?

Yüksekte Çalışmaya Hazır Mısınız?

22.10.2018

“Yüksek” olarak nitelendirilen yerler, bir kimsenin adımı ile çıkamayacağı yerler olarak nitelendirilirken, “yüksekte çalışma” ise kişinin referans seviyesinin üzerinde, sağlık ve güvenlik açısından tehlikeli olan durumlarda yapılan çalışma biçimidir.
Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde ise bu tanım “seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma.” olarak kabul edilir. Peki, yapılan iş gereği yüksekte çalışmak zorunda kalan işçilerin uyması gereken talimatlar var mıdır, varsa nelerdir?

Yüksekte Çalışma Talimatları

Yüksekte çalışma, tehlike arz eden bir çalışma biçimidir. Bu nedenle çalışanların güvenlikleri için uymaları gereken bazı talimatlar var. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

·         Yüksekliği 3 metreden fazla olan, düşme ve kayma tehlikesi bulunan yerlerde güvenlik kemeri kullanılmalı ve çalışmaya başlamadan önce kemer kullanma ve bağlama talimatları öğrenilmelidir.

·         Yüksekte çalışılacak olan alanda önceden kontrol yapılmalı, kişinin güvenliği ve kullanılacak malzemelerin aşağı düşmemesi için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

·         Yukarıdan aşağı hiçbir zaman malzeme atılmamalı, kullanılan malzeme ve aletler uygun şekilde indirilmelidir.

·         Kaymayı önleyici ve delinmeye dayanıklı ayakkabılar, çalışma alanlarında mutlaka giyilmeli, baret kullanımına özen gösterilmelidir.

·         Vinçle yapılan çalışmalarda yüklerin kaldırılması, indirilmesi veya taşınması yetkili kişilerce ve el-kol işaretleri ile yapılmalıdır.

·         Vincin başındaki operatör, her “dur” işaretini mutlaka yerine getirmelidir.

·         Son olarak operatör, vinçte bir yük asılı bulunduğu sürece makinesinin başından ayrılmamalıdır.

Kimler Yüksekte Çalışamaz?

Bazı kimselerin yüksekte çalışmaları sakıncalıdır. Genel olarak bu kategoriye girenler şu şekilde sıralanabilir;

·         Öncelikle yükseklik korkusu olan bireylerin, yüksekte çalışma yapması sakıncalı olabilir. Öte yandan yüksek tansiyon, şeker ve guatr gibi hastalıklar da yüksekte çalışmayı engellese de ilaçlarını düzenli alan ve doktor kontrolünde ilerleyen bireylerin, yüksekte çalışmasında bir sakınca yoktur.

·         Kalp rahatsızlıkları, kalpte ritim bozukluğu, psikiyatrik bozukluklar, panik atak, denge problemi, göz hastalıkları, vertigo ve işitme kaybı ile sara hastalıklarına sahip olan bireyler yüksekte çalışmamalıdır.

·         18 yaş altı ve bedensel engeli bulunan kişilerin de yüksekte çalışması sakıncalıdır.

Yüksekte çalışma, son derece dikkat edilmesi gereken bir çalışmadır. O nedenle bu işi yapacak olan personellerin öncelikle sağlık kontrollerinden geçip, “yüksekte çalışabilir raporu” alması gerekmektedir. Öte yandan, personellere “yüksekte çalışma eğitimi” de verilmesi, iş güvenliği açısından önemlidir.

YİSGÜM olarak, Sanal Gerçeklik ile Yüksekte Güvenli Çalışma eğitimimiz sayesinde çalışanların tehlikeleri hissederek talimatları uymalarını sağlayarak, kalıcı ve etkili bir eğitim sunuyoruz.

 

 

Cehar Dudayev Caddesi, Kanuni Nazım Bey Sokak No: 4/B Örnek Mahallesi 34704 Ataşehir / İstanbul